STABİLİZATÖR (Siyanürik Asit) NEDİR?

Öncelikle siyanürik asitin, siyanür ile bir bağlantısı yoktur. Bundan dolayı yüzme havuzlarında, kullanılmasında sağlık açısından bir sakınca yoktur.

 (Cyanuric acid)

Fakat içme ve kullanma sularının dezenfeksiyonu için, Sağlık Bakanlığı ile TS 266 ve 11899 normlarına göre önerilmemektedir.

TS 11899 stabilizatörlü klorların havuz suyu dezenfeksiyonunda da kullanılmasına izin vermemektedir.

İçme ve kullanma sularının dezenfeksiyonu için gaz klor (Cl2), kalsiyum hipoklorit (stabilizatörsüz granül klor Ca(ClO)2)veya sodyum hipoklorit (sıvı klor (NaOCL)) kullanılmalıdır.

Stabilizatör maddesi, klorun havuz suyu içinde, güneş ışınlarından etkilenmeden daha uzun süre kalarak, havuz suyunda daha etkin bir oksidasyon ve dezenfeksiyon sağlamasında önemli bir görev üstlenir.

Güneş ışınlarından kaynaklı UV, klorun kovalent bağlarını kırarak, klorun gaz haline gelip oksidasyon ve dezenfeksiyon işlevlerini yapmadan havuzdan uçmasına neden olur.

Stabilizatör, klor ile dezenfeksiyon işlemi için oldukça önemli bir madde olmasına karşın, zaman içinde kullanılan stabilizatör maddesinin su içindeki yüksek konsantrasyonu, klor kilitlenmesine, suda puslu bir görüntü oluşmasına ve klor tüketiminin artmasına sebep olmaktadır.

Bu tarz sorunların yaşanmaması için havuz suyundaki stabilizatör oranının takip edilmesi ve belirli sınırları aşınca mutlaka stabilizatör ihtiva etmeyen klor (Sıvı Klor veya Kalsiyum Hipoklorit) kullanılması gereklidir.

Havuz suyundaki stabilizatör oranın 100 ppm’e gelmesi, havuza verilen klorun en az