FİLTRE KUM'UNUN ÖNEMİ

Havuz filterlerimiz içindeki kuars kumlar bizim iyi bir filtrasyon yapabilmemizin en önemli unsurudur.

Havuzlarımızın berrak ve temiz olması öncelikle iyi bir filtrasyona ve buna bağlı olarakda temiz bir kuars kum'a bağlıdır.

Unutulmamalıdır ki havuzdaki filtrasyonumuz, pompanın havuz ve denge tankından emdiği suyun kum filtresinden geçerek tekrar havuza dönmesinden ibarettir.

Eskimiş bir kum ile berrak ve temiz bir havuz elde edebilmemiz mümkün değildir.

Bundan dolayı hızlı kum filtrelerindeki kuars kumların 3 yılda bir değişmesi şarttır.

Filterelerimiz içindeki kumlar, zaman içinde insan vücudu atıkları, mukus, güneş yağları ve yüksek pH değeri ile topaklaşmaya ve taşlaşmaya başlarlar. Bu noktadan sonra filtre içinde kanallaşma meydana gelerek suyun filtreden süzülmeden tekrar havuza dönmesine sebep olur.

Doğal olarak filtrelenmeyen havuz suyunda ise bulanıklık kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya çıkmaktadır.

Kum filtrelerindeki topaklaşma ve taşlaşmalar, filtre kum seviyesinin 15-20 cm altında ve filtre çeperlerinde meydana gelir. Ayrıca, filtre içinden sürekli olarak ve yaklaşık 1 bar basınç ile geçen su, kum tanelerinin yuvarlanmasına ve kumun misket haline gelerek, kirliliği tutabilme özelliğini yitirmesine sebep olur. 

Şunu unutmayalım ki ; değişmeyen kuars kumun masrafı bize havuz sezonumuzda sorun ve daha fazla kimyasal tüketimi olarak geri dönecektir.

Filtrelerimizdeki kuars kum ihtiyacı ;

 

Kum Filtresi

Kum Miktarı

Kum Filtresi

Kum Miktarı

D400

50 KG

D500

100 KG

D600

150 KG

D750

250 KG

D900

450 KG

D1000

1000 KG

D1250

1600 KG

D1400

2000 KG

D1600

3100 KG

D2000

5600 KG

Not : Her markanın kedine göre bir kum hesabı olabilir, bundan dolayı filtre üstlerindeki tavsiye edilen kum miktarlarına ve kum diziliş sıralamasına uymamız gerekmektedir.

Filtrelerde Kuars kum yerine Antrasit de kullanılabilir, ayrıca ek olarak Zeolit ve aktif karbon ilavelerine de rastlanmaktadır. 

 

ZEOLİT, KLİNOPTİLOLİT NEDİR?

Zeolit ve klinoptilolit doğal olarak topraktan çıkartılan ve filtrasyon amaçlı kullanımının yanında birçok kullanım alanı bulunan bir malzemedir.

Özelliği itibariyle kristallerinde kanal şeklinde boşluklu yapıları sayesinde filtrasyon verimi oldukça yüksektir.

Kullanmaya başladıktan sonra çok açık farklar görülecek, sudaki görüntü, kristal berraklığına ulaşacaktır.
Zeolit mineralinin beş yıllık ömrü vardır. Miktar konusunda kuvars dan hafif olduğu için, kuvarsın ağırlığının e kadarı aynı hacmi doldurur.

Normal kuvars kum ile filtre 20-40 mikrona kadar filtrasyon yapabilir. Zeolit ve klinoptilolit ile 3-4 mikrona kadar partikülleri tutabilir.
Ayrıca sorun yaratan metalleri, amonyakları (ter ve idrardan olanları dahil), kireç ve benzeri maddeleri tutma kapasitesi yüksektir.

Ters yıkamayı yarı yarıya indirir ve kuraklık bölgelerindeki su sıkıntılarını hafifletir.


Rejenerasyon:
İyon değişim ile metaller, amonyaklar, kireçler ve benzeri maddleri tuttuğunda, doyma noktasına ulaşır.

Tekrar ilk haline getirmek için, bildiğimiz tuz ile yıkanır. Tuz filtre kabına konup bekletilir. Birkaç saat sonra ters yıkama ile pislikleri atılıp, filtre yeni gibi işlemeye başlar.
Kristal örgüden kaynaklı olarak gerek kristal yüzeyinde gerekse de kanallarda negatif yük eksikliği vardır. Bu nedenle, özellikle pozitif iyonları yer değiştirme yaparak tutma ve verme özelliğine sahiptir.

Bu özelliğine teknik olarak Katyon Değişim Kapasitesi (KDK) denir. Örneğin su ortamında erimiş metal iyonlarını, gazları, amonyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeleri bünyesinde tutmakta başka bir deyişle kanallarda hapsetmektedir.
Klinoptilolit 750 0C kadar sıcaklığa, ayrıca yüksek asit ve bazlara (çalıştığı pH aralığı:1,5-11) karşı dayanıklıdır.